Dívka, která lhala - Jansa, Pavel, 1942- (Původní česká detektivka, 2017)
Hlavní hrdina, emeritní policejní komisař, je osloven dcerou svého přítele. Ta je přesvědčena, že smrt otce nebyla jen nešťastná náhoda. Komisař je zprvu velmi zdrženlivý. Dostane se mu však do rukou román, ve kterém oběť popisuje své obavy o život. Z rutinní záležitosti se vyvine případ mezinárodní špionáže. Tajné služby světových velmocí totiž chtějí ziskat výsledky farmaceutického výzkumu oběti, který umožňuje vojenské využití.